Is fotografie racistisch?

Afbeeldingsresultaat voor photography racism cameraRacisme ook bij de fotografie. 

Aanklacht: Naar verluidt zou de fotografie fundamenteel racistisch zijn omdat de techniek vooral voor de weergave van lichtere huidtypes ontwikkeld werd.
De belichtingstechnologie werd voor de blanke huid ontwikkeld. Een norm, die ook elders terug te vinden is, zonder dat de goegemeente zich daarvan bewust is. Zowel de analoge als de digitale fotografie moet durven zijn geweten te raadplegen.

In Oostenrijk kwam de bal in 2008 al aan het rollen bij de voorwaarden van een perfect belichte pasfoto. De voorbeelden welke foto’s al dan niet aanvaardbaar zijn voor het verstrekken van een paspoort getuigen van een diep racisme. Een overbelichte blondine, naast een onderbelichte neger. Donker.  Zwart. Begrijpt u?

Binnenkort mag je geen witte chocolade meer eten. Of eiwit tot schuim kloppen. Geen witte suiker, geen witte bloem, geen witte bonen, geen witte wijn meer drinken, witte rijst en aardappelen gekleurd bereiden…

Het verwijt dat fotografie van bij het begin ingesteld werd op het afdrukken van blanke mensen is te gek voor woorden. In de beginjaren der fotografie stond een camera immers lang stil met een open lens en kon slechts statische motieven afbeelden.
Bij fotografie gaat het o.a. om contrasten. Helder en donker. Om lichtvoorwaarden. Een zonnige dag biedt hogere contrasten dan een bewolkte hemel. Tekorten kunnen met technische ingrepen aangepast worden.

Domme racismeaanklagers daarentegen zijn niet te verhelpen.

Kann Technik rassistisch sein?

„Rassismus betrifft alle Fächer“

Het fotografie-racisme had perfect in deze video gepast:

6 gedachten over “Is fotografie racistisch?

  1. Ik denk niet dat Lieven Gevaert daar in zijn tijd bij stil gestaan heeft. Niet tegenstaande deze self made man een groot industrieel werd.

  2. “Ze” kunnen de pot op met àl dat gezever over àl-dan-niet goed gekleurde foto’s… want, zonder “fotoshop” is het onmogelijk om van een persoon dat in “donker-Afrika” z’n roots heeft, een autochtone “blanke” te maken.
    Daar komt nog bij dat de uitvinder van de fotografie, een…blanke was: NIcephore Niepse
    Het lag bij die man NIET in de bedoeling om ènkel-maar blondharigen, blauwogigen te vereeuwigen… de kleurenfotografie is maar ontstaan in de loop van de 20e eeuw (en dàt nà een overvloed van mislukte proeven)… Wilde men toch een enigszinsgekleurde foto, dan werd het zwart-wit (of bruin-geel door onvoldoende nà-spoeling) originele… met de hand ingekleurd (wat ook niet altijd de beste resultaten gaf).
    Voor de “nog-gelovigen” onder de Golfbrekersfans… de patrones van de fotografen is de heilige Veronica omdat zij, volgens de Bijbel, het gezicht van Christus afdroogde tijdens de “kalvarietocht” waarbij de afbeelding op het doek vastlag.

  3. Hoelang zullen we nog naar BLANKENBERGE mogen gaan? Op de zeedijk, te bereiken via de KERKstraat, staat er een standbeeld van Lippens en DE BRUYNE.
    In Gent staat er standbeeld van Jacob Van Artevelde en Eedje Anseele, beide met gestrekte arm zoals die andere socialisten uit de tijd van grootvader Onkelinx ook wel deden.
    Onlangs riep mijn gebuur tegen zijn hond: “koest, koest!” Dit lijkt verdomd veel op couscous.
    Wordt het geen tijd dat Unia en andere goedbetaalde agitatoren paal en perk stellen aan deze laakbare toestanden en kronkels in onze volksaard?

Reacties zijn gesloten.