Griekenland: een zinkend schip

Uit angst voor politieke en economische ‘ontwikkelingen’ hebben in december talrijke spaarders en ondernemingen in Griekenland in totaal 2.5 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald.  Teken aan de wand dat de bevolking geen goed voorgevoel heeft bij de vervroegde verkiezingen van 25 januari.
Niet dat ze tot december gewacht hebben.  Ook in november werd er al 200 miljoen ‘in veiligheid gebracht’.  Nog 24 dagen waarbij nog vele miljarden euro een andere bestemming kunnen krijgen.  Tenzij… mogen we aan Cyprus herinneren?

Het voormalige directielid, chef economie en financiële analyse van de ECB, Jürgen Stark, heeft onverminderd kritiek op de reddingspolitiek van de ECB, reden waarvoor hij in 2011 teruggetrad.  “Griekenland was sinds 2010 feitelijk verschillende keren failliet.  Telkens weer werd het land gered door de EU-lidstaten en de ECB.”  Een etterende wonde, waarvoor geen pleister helpt.

We schreven het gisteren nog: pas bij een niet te verdonkermanen rampsituatie krijgen we een beetje zicht op de werkelijkheid.  Zoals nu in Griekenland, waar de EU-favoriet, Stavros Dimas,  niet de vereiste meerderheid voor het presidentschap kon waar maken.  De EU laat niet na herhaaldelijk de Griekse bevolking “goede raad” te geven voor hun beslissing in het stemhokje opdat de gewenste uitslag kan gerealiseerd worden.  Als ze konden, zouden ze gewoon de verkiezingen afschaffen en een EU-commissaris als buikspreker met een handpop afvaardigen.

Men verwacht een ruk naar links, een protest tegen de besparingspolitiek die vooral de burgerbevolking treft.  Sinds 2010 werd er al twee keer een reddingsboei naar Griekenland uitgeworpen door de zgn. trojka (EU, ECB en  IMF) een reddingsboei met een prijskaartje van 240 miljard euro, waar tegenover strikte bezuinigingsmaatregelen stonden.  Het huidige hulpprogramma loopt af in februari.  Daarna was de Griekse regering van plan zelf geld te gaan lenen op de internationale geldmarkt.  De vraag is ‘hoe‘, wetende dat er tijdens het eerste kwartaal van 2015 4.5 miljard euro aan overheidsschulden moet terugbetaald worden.

De linkse Syriza-voorzitter Alexis Tsipras lokt de kiezers met de belofte dat de besparingen – hij heeft het over de ‘plunderingen‘ – binnenkort voorbij zijn, belooft een tewerkstellingsprogramma met 300.000 arbeidsplaatsen, gratis medische verzorging.  Wie vele schulden heeft, zal een deel kwijt gescholden worden. Arme gezinnen zullen levensmiddelenkaarten kunnen krijgen. Kortom: morgen scheert men gratis.

De EU zalft en dreigt.  Een Grexit, de uittrede van Griekenland en een terugkeer naar de drachme, is niet helemaal ondenkbeeldig.  In elk geval zal de EU alles eraan doen om Griekenland binnen de EU-constellatie te houden.  Mét een nieuw noodplan, mét onze centen, want vergeet niet: de Griekse schulden, zijn onze schulden.  Dankzij de EU.

Voor meer informatie, ga naar Europa Nu, met links verschillende artikels over de financiële wantoestand in Griekenland.

FT

Bronnen: The Economist: grafiekenDie Welt

1 gedachte op “Griekenland: een zinkend schip

  1. Griekenland is maar het begin..andere landen zullen volgen …
    De ECB is volop bezig met een “bankenredding” waardoor de Europese belastingbetaler gaat opdraaien voor het zoveelste wanbeheer in de bankenwereld.
    (zie bruggetje), waaruit één citaat :
    “Die EZB sieht im Ankauf von Staatsanleihen die einzige Chance, die Banken in der Euro-Zone zu entlasten. Die Banken fürchten, dass die Folgen der Sanktionen gegen Russland erhebliche Verluste im Kreditgeschäft in Osteuropa bringen könnten. Wenn sie die Staatsanleihen an die EZB verkaufen, können sie ihre Risiken auf die europäischen Steuerzahler abwälzen. (=einde citaat).
    Alle Europese banken hebben staatsobligaties in portefeuille van landen die virtueel failliet zijn, en dit zijn iniet alleen Oost-Europa met Rusland , maar ook Griekenland, Italië, Spanje, Portugal….!!
    Het conflict met Rusland in en over Oekraïne is dan ook het gedroomde voorwendsel, voor de EUSSR, om de belastingbetalers te doen opdraaien voor de potentiële verliezen van deze banken.
    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/01/wegen-russland-krise-ezb-bereitet-steuerzahler-auf-neue-banken-rettung-vor/
    In België weten we al lang wie deze belastingbetalers zijn, en gezien de EUSSR een België in het groot is, weten we dan ook wie er gaat betalen in de EUSSR.
    Het enige wat men niet nog werkelijk nodig heeft is een oorlog, deze oorlog moet niet alleen het “bankenprobleem” oplossen maar ook de “schuldbergen” van de betrokken landen, doen verdwijnen, op één of andere manier.

Reacties zijn gesloten.