Ge kunt ze k…

Ge kunt ze k…
Als het om internationale ‘business’ gaat, dan worden de Amerikaanse en EU-sancties even opzij geschoven. Vooral dan als het om internationale energiehandel gaat.

Een voorbeeld daarvan is het nieuwe samenwerkingsproject van de Noorse oliefirma Statiol met de Russische Rosneft.  Via de Rosneft-docher RN Nordic Oil AS zijn de Russen begonnen nieuwe olievelden in de Noorse Barentzzee in de noordelijke Poolzee te exploiteren. Noorwegen heeft zich officieel wel aangesloten bij de Amerikaanse en EU-boycot, maar de gemeenschappelijke projecten met Rusland komen niet in gevaar.
Volgens een mededeling van de Noorse minister van Energie vermoedt men dat er daar ca. 1.9 miljard barrels olie en gas te vinden zijn.  Rusland is voor 20% aandeelhouder.  Deze olievelden worden nu gezamenlijk geëxploiteerd, zonder zich van Washington en Brussel iets aan te trekken.

Hoe ernstig Amerikaanse firma’s heel de boycot-heisa nemen werd twee weken door ExxonMobil bewezen, die in de Russische Karazee met de ondersteuning van een Noors olieplatform proefboringen begonnen heeft.

U denkt er toch aan peren te kopen, nietwaar?

FT

6 gedachten over “Ge kunt ze k…

  1. Die Noren stikken nog eens in hun geld. En dat voor een landbouw- en vissersland met minder inwoners als vlaanderen.

  2. Ik gun het hen. Hun geschiedenis heeft raakpunten met Vlaanderen. Eeuwen leefde het land onder de knoet van Denemarken (van de 16e eeuw tot de 19e eeuw). De Denen keken er op neer en beschouwen het als hun provincie. In de 19e eeuw werd het afgestaan aan Zweden. Toen de Noren een poging deden om hun onafhankelijkheid te verkrijgen, werden ze neergeslagen door Zweedse troepen. Pas in 1905 kregen ze hun onafhankelijkheid.

      • Hahaha, niet slecht, maar ook niet nieuw. De Griekse feta kaas bv wordt al heel lang met scheepsladingen tegelijk uit Denemarken in Griekenland ingevoerd. Niet verwonderlijk, als je de kleur vh Griekse gras ziet.

  3. Van het hele boycott gedoe trekken amerikaanse oliemaatschappijen zoals Exxon zich geen barst aan. De Filippijnen is een tijdje een Amerikaanse kolonie geweest en destijds de uitvalbazis (Subic bay) voor de oorlog in Vietnam. Er lopen derhalve nogal wat filippinos rond met een dubbele nationaliteit : Amerikaan en Filippino. Ik ken persoonlijk enkele ingenieurs werkzaam bij Exxon. Officieel werken ze voor een klein bedrijfje in het prachtland B. Als er een klus moet geklaard worden in landen zoals bv. Iran reizen ze met hun Filippijnse pas. Enkele weken later vind je hen terug in bv. Israel uitteraard met hun Amerikaanse pas. En zo blijft het hele circus draaien. En in Europa zitten ze ondertussen met de gebakken peren. Een tip : Fruit en groenten uit China gaan nu richting Rusland ipv naar de Filippijnen misschien kunnen Julie een container appelen en peren deze richting uitsturen.
    Groetjes vanuit Manila

    • We kunnen je niet helpen, Willy, we willen niet het risico lopen zonder peren te vallen.

Reacties zijn gesloten.