Energie uit de zon: pover resultaat

Zonnepanelen benutten nog geen vijfde van de kracht van de zon

Zonne-energie zit in de lift, maar eigenlijk valt het bar tegen hoeveel energie zonnepanelen uit de zon weten te halen. De hoeveelheid energie die de zon in één uur tijd naar de aarde zendt, is voldoende om een jaar lang te voorzien in het totale energieverbruik van de mensheid: een slordige 150 biljoen kWh.

Maar de techniek om de energietoevoer van de zon optimaal te benutten, is nog lang niet ver genoeg ontwikkeld.

Wie kent ze inmiddels niet, de klassieke blauwige zonnepanelen van silicium op Nederlandse daken? Massa’s worden ervan geïnstalleerd, maar hun rendement is met 16 procent tamelijk pover te noemen. Zelfs de ‘Rolls-Royces’ onder de zonnepanelen, gemaakt van perfect kristallijn silicium, komen niet verder dan een rendement van 20 procent. Dat betekent dat er van iedere vijf Watt vermogen aan zonlicht dat op een zonnepaneel valt, slechts één Watt wordt omgezet in energie; de andere vier Watt verdwijnt in het putje. Omdat het zonlicht wordt weerkaatst of omdat het opgaat aan het opwarmen van het paneel.

Na een halve eeuw zonnecelonderzoek zou je toch hogere verwachtingen mogen koesteren. Claims dat nieuwe technieken of materialen een revolutie gaan ontketenen, zijn er trouwens genoeg. Folie, quantum dots, grafeen: de vakbladen staan er vol mee. Maar op al die vooruitgang en innovaties moeten we nog minstens tien jaar wachten. Bovendien zijn nieuwigheden, zoals meervoudige zonnecellen en dunne-film zonnecellen van galliumarsenide, erg kostbaar. Fabrikanten op de markt van de zonne-energie letten wel op rendement, maar daarbij het gaat hun er niet om zoveel mogelijk energie uit zonlicht te halen. Zij willen zoveel mogelijk energie leveren tegen beperkte kosten.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3415225/2013/03/26/Zonnepanelen-benutten-nog-geen-vijfde-van-de-kracht-van-de-zon.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

3 gedachten over “Energie uit de zon: pover resultaat

  1. En daar hebben ze dan zoveel subsidies aan uitgegeven waar de gewone gebruiker zonder panelen voor betaald.

Reacties zijn gesloten.