En opnieuw, opnieuw, opnieuw werden er “drenkelingen-in-spe” gered…

Malta is boos op Italië omdat het toegang weigert tot een Lampedusa-haven.  Salvini is het beu en dreigt ermee het Italiaanse kustwachtschip terug te sturen naar Libië met de kostbare lading.  Hij stelt bovendien dat Malta het schip naar Italiaanse wateren geloodst heeft.  Eender wie ‘toegeeft’, eender welke EU-landen hun solidariteit zullen betuigen met de belofte een aantal op te nemen, het probleem blijft bestaan.

Salvini dreigt.  Meer kan hij eigenlijk niet zonder dat Italië er rekenschap zal moeten geven bij de rechtbank.  Internationale rechten der internationale reizigers primeren immers op de nationale rechten van de nationale EU-inwoners.

De EU wil “sustainable” oplossingen i.p.v. “ad hoc” reddingen.  Draagbare lange-termijn beslissingen i.p.v. een Gutmenschen’domme’ noodoplossing.  Nochtans ligt een definitieve oplossing voor de hand.  Als er een maand lang – of liefst tot het hoogseizoen der cruises op de Mid. Zee afgelopen is –  élke “geredde vluchteling” teruggebracht wordt naar de plaats van vertrek, dan is het gedaan met de samenwerking van de smokkelaars met de reddingsvloot op de Mid. Zee.  Dan hoeven EU-staten geen ruzie meer te maken over de verrijkingstsunami op hun grondgebied.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.

Dat “geredde sukkelaars” niet allemaal even vreedzaam zijn mag blijken uit een reddingsactie, die een minder gelukkige afloop kende in… Tunesië.  Om een dramatische zeenoodredding te voorkomen had de Tunesische politie vrijdagnacht een “vluchtelingenboot” onderschept die richting NGO-veiligheid dobberde voor de kust van de midden-Tunesische stad Sfax.  De redding was niet naar de zin van de bijna-drenkelingen: ze wierpen molotov-cocktails naar de politie, vervolgens staken ze hun vaartuig in brand en probeerden zwemmend te ontkomen.  Het ging om vier Tunesiërs, acht Ivoorkustenaars en twee Congolezen.  Eentje moest naar het ziekenhuis met brandwonden en voor eentje kwam elke redding te laat.  Zo zie je maar… hun paspoort en diploma’s verliezen ze meestal tijdens de overvaart, hun smartphone heeft een goed drijfvermogen en zoals blijkt hebben ze nu ook brandbommen in hun karige bagage. (Zeit)