Golfbrekers

Vlaams-radicale blog: verbonden maar niet aan banden

Golfbrekers

Drones als natuurhelpers

A DJI Inspire drone hovers during a drone training session for Somali police in Mogadishu, Somalia May 25, 2017. Picture taken May 25, 2017. REUTERS/Feisal Omar - RTX37PVNDrones komen dagelijks in het nieuws.  Vaak niet positief.  Maar deze drones kunnen wat de mensenhand niet of amper aankan: bomen planten in onherbergzame gebieden en aan een snelheid die voor normale stervelingen niet haalbaar is.

De ontbossing is een blijft een probleem.  Elk jaar worden er ca. 15 miljard bomen geveld, terwijl er slechts 9 miljard geplant worden.  Een netto verlies van 6 miljard bomen.  Bomen vervangen, planten, zaaien is arbeidsintensief en bijgevolg duur.

BioCarbon Engineering, gevestigd in Oxford (VK), heeft samen met drones fabrikant Parrot, een methode ontwikkeld om bomen snel en goedkoop te planten.  Ook in gebieden die slecht toegankelijk zijn. Bv. met een drone die 100.000 bomen kan planten per dag.

Eerst verkent een drone het gebied om een 3D-kaart te ontwerpen.  Vervolgens wordt een beplantingspatroon berekend volgens algoritmes.  En dan overvliegt een drone, geladen met kiemende zaden het terrein en vuurt deze in de grond aan een snelheid van één per seconde – of ca. 100.000 per dag.  60 drones zouden bijgevolg 1 miljard boompjes per jaar kunnen planten.