De EU moet hopeloze landen failliet laten gaan

EUSSRDe EU moet hopeloze landen failliet laten gaan

De voortdurende weigering van Europa om de banden met noodlijdende lidstaten te verbreken, hindert het economisch herstel. Volgens een journalist van de Financial Times zou Europa het Amerikaanse voorbeeld van het onlangs failliet verklaarde Detroit moeten volgen.

Het faillissement van de voormalige metropool Detroit volgt slechts enkele jaren na de ineenstorting van General Motors, de ooit legendarische autofabrikant uit ‘Motown’. In beide gevallen werden gedurende enkele decennia de fouten opeengestapeld en werd geweigerd de realiteit eerder onder ogen te zien.

Deze twee faillissementen zijn tevens een symbool voor een ander voordeel wat de Verenigde Staten ten opzichte van Europa hebben: een grotere bereidwilligheid om afscheid te nemen van een aflopende zaak, zodat meer succesvolle projecten ruimte krijgen om te groeien. Stoppen met kansloze ondernemingen is een teken van kracht, en geen zwaktebod. Wil Europa – en dan met name de eurozone – korte metten maken met de crisis, dan moet het een voorbeeld nemen aan de keiharde aanpak van de Amerikanen. Lees verder

1 gedachte op “De EU moet hopeloze landen failliet laten gaan

  1. Inderdaad, de VS hebben gewoon faillissementswetgeving die op het niveau van de steden en staten onherroepelijk in werking treedt als zelfstandige financiering in de markt niet meer mogelijk is vanwege kredietwaardigheidsproblemen.

    Probleem in de eurozone is het zwakke bankwezen. Het faillissement van individuele landen leidt direct tot een systeemfaillissement in het bankwezen. De bankbalansen in Europa zijn qua omvang 400% van de onderliggende economie; in de VS maar 90%. Als het bankwezen instort trekt het alle eurolanden mee. In de VS is de centrale bank veel agressiever in het (her)financieren van de grote banken via (repo)transacties en algemene geldverruiming, omdat deze allen hun domicilie in hetzelfde land hebben. Daarnaast heeft de VS een status aparte vanwege de reservestatus van de dollar. Deze status staat een mondiale monetaire oplossing in de weg.

    Uit het bovenstaande blijkt de misvatting over Europa. De eenheidsstaat Europa bestaat uiteraard niet. De EU bestaat inmiddels uit 28 landen, die 24 talen voeren en kent geen gemeenschappelijke cultuur en geschiedenis. De ECB en de opgetuigde reddingsfondsen binnen de eurozone plaatsen daarom de individuele landen tussen zichzelf en de banken,.zodat men extremis verhaal kan halen bij de belastingbetaler van betreffende landen.

    Ontvlechting van de eurozone opent een doos van Pandora, maar voortmodderen binnen de eenheidsmunt zal uiteindelijk geen optie blijken te zijn.

Reacties zijn gesloten.