Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorArtsen kunnen pijn waarnemen op hersenscan

© ap. Een hersenscan waarop onderzoeker Tor Wager plekken heeft aangegeven waarop de pijn kan worden waargenomen

Wetenschappers hebben woensdag een onderzoek gepubliceerd waarin ze beweren dat ze pijn kunnen waarnemen op hersenscans. Bovendien kunnen ze de intensiteit van de pijn beoordelen, en ook of de pijn wordt verlicht na het gebruik van pijnstillers.
Het Amerikaanse onderzoek, gedaan aan de universiteit van Colorado, is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Hoewel het zich nog in een vroeg stadium bevindt, zou het de deur openen naar vele mogelijkheden. Zo zou pijn bij baby’s of dementerenden kunnen worden waargenomen.

Leider van het onderzoek, neurowetenschapper Tor Wager: ‘Veel mensen die lijden aan chronische pijn, worden niet altijd geloofd. Dit is voor ons een manier om die twijfel uit te sluiten.’

Vooralsnog is alleen pijn waargenomen die werd gevoeld via de huid, zoals hitte op een arm. Meer onderzoek zal moeten worden gedaan op de meest voorkomende pijnen, zoals hoofdpijn, rugpijn en pijn wegens ziektes.

Volgens de onderzoekers is pijn de belangrijkste aanleiding voor een bezoek aan de huisarts.

Nvdr: Benieuwd wanneer dit zal aangevoerd worden als excuus om ouderen, die momenteel als een financiële last voor de ziekenfondsen beschouwd worden, te ‘verlossen uit hun lijden’.

Bron: AP

1 gedachte op “Bij meneer doktoor

  1. Antwoord op “noot van de Redactie” : het systeem om pijn, èn àl de schakeringen van pijn te kunnen opsporen (en dus ook het bewijs leveren WIE een simulator is, of niet, ) werd reeds in 1980 toegepast bij Fikken… het werd gedaan door warmtescanning waarbij de dokter-specialisten de intensieteit konden zien aan de verschillende kleuren (een beetje vergelijkbaar met bijgaande foto van een hersenscan)… Het wordt dus reeds méér dan dertig jaar toegepast waarbij er licht-radioactieve contraststoffen vooaf ingespoten wordt in de bloedbaan.
    Mijn éérste zoon was nog maar één maand oud, en mijn echtgenote (dat chauffeerde) had de kleine in een reiswieg op de achterbank meegenomen.
    Toen het “verplegend personeel” van de Sint Lucaskliniek dàt vernam, weigerden zij mijn vrouw te laten naar huis terug te keren…omdat “passagier
    Fikken nog zogezegd radioactiviteit uitstraalde in de nabijheid van een baby.
    ” Tè gevaarlijk” zeiden ze… toen ik vroeg: “èn voor mezelf dan” ?…antwoordde men: “Tja, maar U bent dan wel de patiënt”….
    We zijn dan TOCH naar huis gereden, en, tot-nù-toe heeft mijn +30jarige zoon er géén last van ondervonden. (Fikken wél, want door àl die scans is mijn halve-kletskop groter geworden {:OD).

Reacties zijn gesloten.