Betaalt de ziekenkas binnenkort de toegang tot een disco of festival?

Afbeeldingsresultaat voor lights flashes in disco animated gif

Voorlopig alleszins niet. Maar de vergrijzing van de bevolking heeft neuro-wetenschappers, verbonden aan het MIT (Massachusets Institute of Technology) ertoe aangezet het onderzoek naar Alzheimer – voorkoming en behandeling – te bespoedigen. Voorlopig werden muizen als proef’konijnen’ gebruikt, kwestie van geen ambras uit te lokken met de Open-VLD. Zij richtten de verblindende lichtflitsen gecombineerd met lawaai op door Alzheim aangetaste muizen en wat bleek? De cognitieve en herinneringsfunctie van de muizenhersentjes verbeterde zienderogen. Binnen de week zelfs waren de muizen veel beter in staat hun weg te vinden binnen een doolhof.

Muizen- en mensenhersenen werken op een verschillende manier en tot op heden hebben zich geen menselijke Alzheimer testkandidaten aangemeld. Logisch, zul je zeggen, de hoopvolle boodschap met een oproep voor vrijwilligers gaat verloren in het aangetaste brein.

Het onderzoek was gebaseerd op een vorig onderzoek waarbij muizen met Alzheimer behandeld werden door een lichtflits 40 keer per seconde in hun ogen te richten; in dit onderzoek ging men een stapje verder: het lawaai werd eraan toegevoegd en de resultaten verbeterden opzienbarend. Hoeveel muizen er prompt aan een hartaanval gestorven zijn werd niet medegedeeld. Gaia?

Bij Alzheimer klitten proteïneklompjes samen en vormen een laag (plaque) die het neuronenproces, de hersenfunctie onderbreken en tenslotte cellen doden. De licht-en lawaaibehandeling valt deze klompjes aan en doet hen wegsmelten. Ze vluchten als het ware voor de licht- en geluidsaanval.

Kortom: Wat onze redactie oneerbiedig de Festivalbehandeling noemt is goed voor je hersenen – dat je er hoor-en oogproblemen door krijgt zijn neveneffecten. (…)