Auteursrecht op het internet

Auteursrecht op het internet

Na jaren van controverse keurde de Duitse Bundestag vorige week een wet goed – het zogenaamde Leistungsschutzrecht – die de rechten van de auteursrechthouders op internet moet versterken.

De wet laat uitgevers toe zoekmachines en contentaggregators geld te vragen wanneer die langere passages uit artikelen op hun sites weergeven. Zoals dat bij alle door bureaucraten gestemde wetten het geval is, wordt niet gespecifiëerd wat ‘langere’ passages zijn. Ook uitgevers die hadden gehoopt dat ze voortaan zouden worden betaald voor elke link die ze publiceerden vingen bot.

De bekende Amerikaanse blogger Jeff Jarvis heeft geen goed woord over voor het gebrek aan innovatie bij uitgevers:

‘Telkens Google naar een artikel van een uitgever linkt krijgt deze laatste de mogelijkheid om een relatie op te bouwen met de lezer en hem toegevoegde waarde aan te bieden. Dat uitgevers daar – twee decennia na de start van het internettijdperk – niet in zijn geslaagd, is niet Google’s schuld; het is hun eigen schuld.

Laten we eerlijk zijn, het is zeker geen exclusief Duits fenomeen. Het is een Europese ziekte.

In Frankrijk kunnen uitgevers met hulp van de overheid Google afpersen en het dwingen geld in een innovatiefonds voor uitgevers te storten die nooit hebben geïnnoveerd… Een industriëel wonder in het post-industriële tijdperk. De regering en de media die elkaar omarmen om hun oude instellingen te verdedigen tegen elke verstoring en de opportuniteiten die met deze verstoringen komen.’

http://www.express.be/sectors/nl/media/de-collusie-van-staat-en-media-tegen-google/187034.htm